Italiaans risotto met groene asperges

Risotto is een klassiek Italiaans gerecht van rijst, dat wordt bereid in bouillon. Wanneer risotto goed gekookt is, is het romig en dik, waarbij de rijst zo wordt gekookt dat deze een aangename beet heeft.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
500 g groene asperges
1300 ml kippenbouillon
1 eetlepel olijfolie
2 middelgrote preien
3 teentjes knoflook
1 theelepel verse tijm
300 g risotto rijst (Arborio)
80 ml droge witte wijn
1 handvol bevroren groene erwten
3 eetlepels citroensap
geraspte Parmezaanse kaas voor het serveren
zout
versgemalen peper
Kookinstructies
Hoe je groene asperges juist bereid: Spoel de asperges eerst grondig af onder stromend water en droog ze met keukenpapier. Als je jonge en dunne asperges hebt, hoef je ze niet te schillen, andere stukken schil je ongeveer vanaf het midden naar beneden. Als je gekookte asperges nodig hebt, bind je ze in een bosje en kook je ze rechtop in gezouten kokend water gedurende 2 minuten, zodat ze helder groen blijven. Giet de asperges daarna af en spoel ze in koud water, zet ze vervolgens opzij.
Snijd de gekookte asperges in stukjes van 2,5 cm.
Spoel de groenten af en snijd ze, hak de knoflook fijn en pluk de tijmbladeren en snijd ze ook.
Breng de kippenbouillon aan de kook zodat hij lichtjes beweegt.
Verhit olie in een grote anti-aanbakpan. Bak hierin de prei, knoflook en tijm tot de prei zacht is, wat ongeveer 3 minuten duurt.
Voeg de rijst toe en roer deze ongeveer een minuut door zodat deze zich verbindt met de olie en de groenten en iets opheldert.
Giet de wijn erbij en laat deze, onder voortdurend roeren, in de rijst trekken.
Voeg lepel voor lepel de hete bouillon toe aan het mengsel terwijl je constant blijft roeren. Laat elke hoeveelheid bouillon eerst opnemen voordat je meer toevoegt.
Ga op deze manier door voor ongeveer 18 minuten, totdat de rijst zacht is, maar in het midden nog vrij stevig blijft.
Voeg op het einde de asperges, doperwten en citroensap toe, samen met de laatste portie bouillon.
De standaard bereidingstijd voor risotto ligt tussen de 20 en 22 minuten.
Voeg tot slot peper en kaas toe aan de risotto en serveer het onmiddellijk.
Wat u nog niet wist over dit recept Italiaans risotto met groene asperges
Italiaans risotto met groene asperges is een delicaat en romig gerecht dat de traditionele Italiaanse keuken combineert met verse ingrediënten. De belangrijkste ingrediënt, arborio rijst, wordt langzaam gekookt in groentebouillon, waardoor het zijn unieke romige textuur krijgt. Groene asperges voegen een frisse en delicate smaak toe aan het risotto, die geweldig samengaat met Parmezaanse kaas. Dit gerecht is ideaal als voorgerecht of lichte lunch en zal alle liefhebbers van groenten en de Italiaanse keuken verheugen.