Gestoofde wortelen met erwten
Wortelen zijn een zeer gezonde groente. In de keuken heeft het vele toepassingen. We kunnen het gebruiken voor het bereiden van soepen, sauzen, stoven, bakken, in salades, enzovoort.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
40 g boter
4 eetlepels bloem - fijn
1 handvol erwten (vers, bevroren, geconserveerd)
0,5 l water
1 en 1/2 theelepel zout
komijn - gemalen
1 stuk bouillon - rundvlees
700 g wortel
zwarte peper - gemalen
0,5 theelepel curry
1 stuk uien
citroensap
Kookinstructies
Op de markt kopen we een mooie wortel. We schillen en wassen deze. We nemen een elektrische hakker, snijden de wortel in stukken en zetten deze opzij. Dit doen we dezelfde met de ui.
Echte boter smelten we en voegen de ui toe. Na een tijdje voegen we bloem toe en kloppen met een garde.
We voegen de wortel toe en gieten hete water met bouillon erbij.
We roeren en laten ongeveer 25 minuten sudderen. We voegen zout en peper toe. We kruiden met gemalen komijn en kerrie. We op smaak brengen met een beetje citroensap.
We voegen er erwtjes aan toe en laten nog even koken. We serveren met varkens-, rund- of kippenvlees. Daarbij bijvoorbeeld aardappelpuree met lente-ui of gebakken aardappelen in de schil.
Wat u nog niet wist over dit recept Gestoofde wortelen met erwten
Gestoofde wortelen met erwten is een traditioneel Tsjechisch gerecht dat zich kenmerkt door zijn eenvoud en smaak. De basis bestaat uit verse stukjes wortel en zachte erwten, die langzaam in boter worden gestoofd. Dit gerecht wordt vaak verrijkt met ui en op smaak gebracht met zout, peper en suiker, wat het een zoetzure smaak geeft. Gestoofde wortelen met erwten is populair als bijgerecht bij vleesgerechten of kan worden geserveerd als een lichte vegetarische lunch. Door zijn kleurrijkheid en natuurlijke zoetheid verwent het niet alleen de smaakpapillen, maar ook de ogen.