Lasagne alla bolognese

Lasagne alla bolognese

Smulweb imageSmulweb

Er zijn misschien wel duizend recepten voor lasagne alla bolognese, maar in de basis komt het altijd neer op het volgende: des te meer tijd je neemt, des te smakelijker je lasagne wordt. In dit recept voegen we sambal toe voor wat extra pit.

60 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(202)

  • 0.2 el Basilicum
  • 0.2 el Jumbo Tijm
  • 1 tl Peterselie gedroogd

Bereidingswijze

Zet in 5 stappen deze heerlijke Lasagne alla bolognese op tafel.

  1. Snipper de ui en knoflook en snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui aan. Voeg na een paar minuten de fijngesneden knoflook toe, schep om en doe dan de blokjes wortel en bleekselderij erbij. Voeg nu ook de tomatenpuree toe om deze te ontzuren. Haal het groentemengsel even uit de pan terwijl je het gehakt bakt.
  2. Verwarm nog wat olijfolie in de pan en bak het gehakt met de kruiden, zout en peper rul en knapperig. Voeg dan het groentemengsel weer toe aan de pan samen met de gepelde tomaten en gezeefde tomaten. Breng op smaak met sambal, suiker en eventueel nog wat extra kruiden en voeg ook een laurierblaadje toe. Laat een halfuur tot drie kwartier op laag vuur sudderen met deksel op de pan, onder af en toe roeren. Maar laat het gerust nog een paar uur langer pruttelen als je de tijd hebt.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpannetje op laag vuur en roer de bloem erdoor. Verwarm een paar minuten terwijl je blijft roeren, zodat de bloem de tijd krijgt om te garen. Voeg beetje bij beetje de koude melk toe en roer met een garde tot je een dikke saus hebt. Breng op smaak met zout en peper en haal van het vuur.
  4. Leg in een ingevette ovenschaal 1 laag lasagnevellen. Bedek deze met 1/3 van de bechamelsaus, 1/3 van de bolognesesaus en de helft van de mozzarella. Herhaal dit proces twee keer, maar laat de laatste keer de mozzarella achterwege. Dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif in de oven, net boven het midden. Haal na 30 minuten de folie weg en schuif nog 15 minuten terug in de oven.
  5. Haal de lasagne alla bolognese uit de oven wanneer hij mooi bruin van kleur is en laat nog 10 minuten staan voordat je ‘m aansnijdt.

Tip! Vervang het gehakt eens voor een plantaardige variant - net zo lekker!

eet smakelijk