Griekse moussaka

Griekse moussaka

Smulweb imageSmulweb

Een feestelijk gerecht, dit Griekse moussaka recept is gemaakt van laagjes aubergine, aardappel, gehakt en bechamelsaus. Italiaanse kruiden, paprika en een pittige tomatensaus maken dit gerecht nog lekkerder. Bak de schotel in de oven en serveer met een frisse groene salade.

120 min bereiden

hoofdgerecht

6 personen

voedingswaarde onbekend

(8)

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Griekse moussaka op tafel.

  1. Snij de aubergines in schijven van ruim een halve centimeter dik en bestrooi ze met zout. Leg de schijven in een schaal of leg ze op een plat bord. Bij meerdere lagen tussen elke laag zout strooien en een plat bord op de aubergines leggen. Zet iets zwaars op het bord, zodat de schijfjes iets onder druk staan en het bittere vocht wordt onttrokken. Na een uur de aubergines afspoelen en de plakken vervolgens uitknijpen. Hou de schijfjes plat en dep ze droog.
  2. Snij de aardappelschijven in halve centimeter plakken. Neem twee koekenpannen en doe er een flinke laag zonnebloemolie in. Bak de aubergines en aardappelschijven zwemmend goudbruin op matig vuur. Laat de schijfjes na het bakken goed uitlekken in een vergiet of dep ze met papier.
  3. Neem een koekenpan en fruit de knoflook, uitjes en eventueel paprika glazig. Voeg het gehakt toe en breng op smaak met peper en een beetje zout of bouillonblikje. Voeg een eetlepel gyroskruiden toe. Bak het gehakt totdat het goed gaar is. Voeg blikjes tomatenpuree toe en ontzuur (meebakken). Voeg het kruidenmengsel toe en proef of het gehakt krachtig genoeg is met kruiden. Voeg anders nog 1 theelepeltje kruiden toe naar smaak. Laat het gehakt na het bakken uitlekken in een bolzeef of haal het overtollige vet weg met een tissue.
  4. Neem de ovenschotel. Leg voor de eerste laag de aardappelschijven en voor de tweede laag de aubergines. Doe dit om en om totdat er ongeveer twee lagen aardappelen en twee lagen aubergines zijn. Zorg dat er nog ruimte over is voor het gehakt en de bechamel.
  5. Verdeel het uitgelekte gehakt over de aardappelen en druk de lagen aan met een spatel of met schone vlakke hand. Zorg dat de schotel vlak is.
  6. Neem de iets afgekoelde bechamel, laat het afkoelen in een wasbak met een laag water en roer het af en toe door. Voeg 3 rauwe eieren en eventueel een beetje van de geraspte kaas toe als de saus goed is afgekoeld. Giet de saus als laatste over de schotel en strooi er nog geraspte kaas over.
  7. Zet de schotel in een voorverwarmde oven van ongeveer 180 graden Celsius (stand 5-6 van een gasoven). Bak de schotel gedurende 40 a 50 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Ovenschotel Moussaka