- 40 ml Cognac
Bereidingswijze
Zet in 11 stappen deze heerlijke Bisque de crevettes op tafel.
- Pel de garnalen, bewaar de pantsers (koppen en schalen). Hou 200 gr gepelde garnalen opzij voor de afwerking.
- Verhit wat olijfolie/boter in een kookpot, doe er de overige gepelde garnalen en pantsers bij en bak deze twee minuten aan.
- Voeg de prei, wortel, bleekselder en sjalot toe (noemt men bouquet marmite) en fruit ze glazig.
- Overgiet met een flinke scheut Cognac of Armagnac en flambeer (dit niet onder een dampkap doen. Durft men dit niet echt, kook de Cognac dan volledig in: men moet de smaak overhouden, niet de alcohol).
- Voeg de tomatenpuree toe (zie tip 1), roer om en laat dit alles enkele minuten verder stoven.
- Blus met de witte wijn en roer het aanbaksel goed los.
- Voeg de visbouillon en kruidentuiltje toe.
- Breng de soep aan de kook en laat, met deksel op de pan, 30 à 45 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Het geheel zo nu en dan eens oproeren.
- Soep zeven door een puntzeef (de groenten, garnalen, pantsers, enz… goed aandrukken in de zeef met een pollepel, om er alle sappen uit te persen) en daarna door een fijne bolzeef, terug aan de kook brengen en afschuimen met een schuimspaan.
- De soep eventueel indikken met een roux of sausbinder tot gewenste soepdikte (zie tip 1 – 2).
- Breng op smaak met peper en zout.