Caprese empanadas

Dit recept voor empanadas heeft een Italiaanse twist. Ik heb ze gevuld met tomaat, mozzarella en basilicum en ik noem ze daarom Caprese empanadas. Alles wat normaal gesproken in een caprese salade gaat, zit nu in de empanada. Normaal gesproken worden empanadas gevuld met gehakt, ook heel lekker hoor. Maar ik vind het altijd leuk om te variëren en zo kwam ik op deze Italiaanse versie. Deze empanadas kun je heel goed als borrelhapje serveren, maar ze doen het ook goed op feestjes. Je zou het zelfs mee kunnen nemen naar een picknick, want deze empanadas kun je prima koud eten. Je kunt er eventueel nog een sausje bij serveren. Ik zou dan voor een pesto saus gaan, dat past goed bij de caprese vulling. Maar zonder sausje zijn ze eigenlijk ook heel erg lekker.

De empanadaknijper kocht ik bij de Dille & Kamille. Onlangs is de Dille in Haarlem verbouwd, en dat is heel fijn. Ik ga daar ook nooit met lege handen naar huis. Op zich kun je de empanadas ook maken zonder een speciale knijper. Je zult ze dan zelf even moeten vouwen en de randjes met een vork aandrukken. Maar zo’n knijper is wel handig. Nu ik de caprese empanadas gemaakt heb, borrelen er nog meer ideetjes op. Het lijkt me ook leuk om een keer zoete empanadas te maken. Of een Griekse empanada? Lijkt me ook best lekker, met feta, spinazie en ui bijvoorbeeld. Je kunt eindeloos variëren met de vulling. Deze caprese empanadas zijn in ieder geval geslaagd, dus dat smaakt zeker naar meer!

Caprese empanadas

Ingrediënten voor +/- 15 stuks
Deeg
200 gr bloem
100 gr boter
1 ei
2 – 3 el koud water

Vulling
400 gram tomatenblokjes (blik)
1 bol mozzarella
4/5 takjes basilicum
Peper en zout
1 ei

Caprese empanadas

Zo maak je het
Maak eerst het deeg. Kneed van alle ingredienten een soepel deeg in de keukenmachine. Voeg op het laatst het water toe. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.

Laat de tomatenblokjes uitlekken, zodat het meeste vocht eruit gaat. Snijd de mozzarella in stukjes en hak de basilicum fijn. Meng de tomatenblokjes met de mozzarella en de basilicum. Breng op smaak met wat peper en zout.

Caprese empanadas

Caprese empanadas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot een grote lap en steek er rondjes uit ter grootte van je empanadaknijper.

Leg een lapje deeg op de deegknijper en leg daarop een lepel van de caprese vulling.

Knijp de knijper dicht en zorg dat de randen goed aansluiten.

Bestrijk de empanada’s met het ei en bak ze in ongeveer 20-25 minuten af.

Caprese empanadas

Caprese empanadas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

High tea Tomaat Italiaanse recepten Borrelhapjes

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in