Hoe lang ei koken?
Hoe wil jij je ei het liefst? Hardgekookt of zachtgekookt? Ik houd van een zachtgekookt ei, met een nog lopende dooier. Het eiwit moet goed gestold zijn, want zacht eiwit daar gruwel ik van. Een ei koken is niet ingewikkeld, maar je moet net even de juiste kooktijd weten. Maar hoe kook je het perfecte ei? Ik houd meestal zo’n 6 minuten aan, dan is hij voor mij perfect. Het is meer een kwestie van gevoel.
Getest
In deze blog laat ik je zien hoe je het perfect ei kookt. Een aantal dingetjes waar je op moet letten bij het koken van eieren:
- Ik gebruikte eieren in de maat M.
- De eieren zijn op kamertemperatuur. Als je koelkast eieren gebruikt mag je er 2 minuten bij optellen.
- Ik heb eerst water gekookt in de waterkoker, dus de eieren gaan rechtstreeks het gekookte water in.
- Na het koken laat je de eieren schrikken in koud water, zodat ze niet verder garen.
Het perfecte ei koken
4 minuten
Een zachtgekookt ei, waarvan de dooier nog volledig vloeibaar is. Het binnenste gedeelte van het eiwit is ook nog vloeibaar, de buitenkant is gestold. Zodra je deze openbreekt spat hij uiteen. Voor mij persoonlijk te zacht.
6 minuten
Een medium gekookt ei. De dooier is lopend en het eiwit is volledig gestold. Op deze manier eet ik mijn ei het liefst. Je kunt er plakjes van snijden, maar het eigeel loopt er dan wel uit.
8 minuten
Een hard gekookt ei. De eidooier is grotendeels lichtgeel verkleurd. Dit ei is helemaal hard en ideaal om te gebruiken voor gevulde eieren. Ook kun je hier perfecte plakjes van maken, die geheel in tact blijven. Gewoon zo als eitje voor op brood vind ik hem persoonlijk te hard.
10 minuten
Een doorgekookt ei. De eidooier en het eiwit zijn hard, de randen zijn nog net niet blauw geworden. Hij kan nog net voor een eiersalade maar veel langer zou ik hem niet koken.
Hoe eet jij je ei het liefste?
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.