Stoofperen met port
Stoofperen zijn niet alleen lekker als bijgerecht, maar het is ook lekker om ze als dessert te serveren. Je kunt ze zowel koud als warm eten, het is net wat je zelf lekker vindt. Je kunt ze stoven in rode wijn, maar dit keer hebben we stoofperen met port gemaakt. Zelf zijn we dol op warme stoofperen volgens oma’s recept met port en een bolletje kaneelijs erbij. In plaats van suiker hebben we honing aan de stoofpeertjes met port toegevoegd. Dit geeft een heerlijke karamelachtige smaak aan de stoofpeertjes. Het hele huis zal lekker ruiken. Voor de saus hebben we heel simpel het kookvocht in laten koken en vervolgens gebonden. Er zit zo ontzettend veel smaak aan het kookvocht van de stoofperen in port, zonde om weg te gooien!
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 4 personen
- 8 stoofperen (Gieser Wildeman)
- 350 ml rode port
- 300 ml water
- 2 el honing
- 1 kaneelstokje
- 3 kruisnagels
- 2 tl maïzena
Zo maak je het
Schil de stoofperen, maar laat het steeltje zitten. Je kunt ervoor kiezen om het klokhuis van te voren te verwijderen, maar dat hoeft niet. Ze zijn nadien zo zacht dat je het makkelijk eraf kunt snijden.
Leg de peren in een pan en voeg de rode port, het water, het kaneelstokje, de kruidnagels en een flinke scheut honing toe. Laat de stoofpeertjes op een zacht vuur minimaal drie uur stoven. Ze zijn nu klaar om te serveren.
Wil je van de stoofperen met port een dessert maken? Haal de peertjes uit de pan en dek even af met wat aluminiumfolie, zodat ze warm blijven. Giet de helft van het kookvocht weg. Verwijder ook de kruidnagels en het kaneelstokje. Maak een papje van de maïzena en een scheutje water en voeg dit bij het kookvocht. Klop er met een garde een dikke stroperige saus van.
Serveer de stoofperen met de warme saus en eventueel een bol ijs.
Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.