Kerstkalkoen

Kerstkalkoen

Smulweb imageSmulweb

Deze kerstkalkoen is gevuld met kruidenboter en komt op een bedje van wintergroenten. Geserveerd met een smakelijke saus van fond, wijn, port en cognac.

120 min bereiden

hoofdgerecht

6 personen

voedingswaarde onbekend

(2)

  • 0.5 el Rozemarijn, vers
  • 50 ml Cognac

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Kerstkalkoen op tafel.

  1. Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen. Maak het vel met de hand langs de nek voorzichtig los van het vlees zonder het te beschadigen.
  2. Roer de boter, de roomkaas, de groene kruiden en wat zout en peper door elkaar. Maak er een rolletje van en laat in de diepvries opstijven. Snijd de kruidenboter in plakjes en verdeel ze onder het vel van de kalkoen.
  3. Snijd de winterwortel in blokjes, de bleekselderij in boogjes en snipper de uien en de knoflook grof. Hak de tijm en de rozemarijn grof.
  4. Verwarm de oven voor op 220°C. Vul de braadslee met de groenten en de kruiden. Giet er de kokende fond en de wijn over. Leg de kalkoen op zijn rug in de braadslee. Dek de kalkoen niet te strak af met een groot vel aluminiumfolie. Schuif de kalkoen in de voorverwarmde oven.
  5. Schakel de oventemperatuur na 30 minuten terug naar 180°C. Reken een oventijd van 20 minuten per 500 gram + 30 minuten extra. In dit geval dus ca 2 uur. Verwijder het folie ca 1 uur voor het einde van de oventijd. Laat de kalkoen na de braadtijd 15 minuten afgedekt met folie rusten.
  6. Prik met een vork in het dikste deel van de kalkoen. De kalkoen is gaar als het vocht, wat er uitloopt, kleurloos is. Blus de inhoud van de braadslee af met een scheutje kokend water en druk door een zeef. Laat inkoken met de port en de cognac en klop de blokjes koude boter met een paar tegelijk door de saus.
  7. Breng op smaak met wat zout en peper. Geef de saus er apart bij.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Kruiden Gevogelte Sauzen Kalkoen