Golabki (koolrolletjes)

Golabki (koolrolletjes)

Smulweb imageSmulweb

De combinatie van gehakt, rijst en kool maakt deze Polen-klassieker tot een stevige en hartige maaltijd. De koolrolletjes worden gevuld met de rijst, ui, gehakt, zout, peper en ei. Vervolgens aangebakken in een pan en afgebakken in de oven met een heerlijke tomatensaus.

60 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 3000 g Groene kool

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Golabki (koolrolletjes) op tafel.

  1. Snijd de stengels helemaal uit de kool. Kook vervolgens de kool in water met wat zout: groene kool 15-20 minuten en witte kool 25-30 minuten. Haal de kool uit de pan en laat deze uitlekken en afkoelen.
  2. Kook de rijst in water met wat zout gedurende ongeveer 10 minuten, of tot bijna gaar. Giet de rijst af en spoel deze af onder heet water. Doe de rijst in een zeef en druk er met een houten lepel vijf of zes kuiltjes in om de rijst goed uit te laten lekken. Laat de rijst drogen.
  3. Smelt 60 g boter of margarine in een grote braadpan. Bak de ui in 3 minuten zachtjes. Voeg het gehakt toe en bak het langzaam mee tot het zijn rode kleur verliest. Maak tijdens het bakken het gehakt rul met een vork. Voeg zout, peper, rijst en ei toe en zet de vulling weg om af te koelen.
  4. Maak de koolbladeren los en snijd de nerven er met een klein, scherp mes uit. Spreid alle bladeren uit op een schone ondergrond en verdeel de vulling gelijkmatig over. Maak rolletjes door de zijkanten om de vulling heen naar binnen te vouwen en rol de koolbladeren van de dikke naar de dunne kant op.
  5. Leg alle koolrolletjes in een goed passende ovenschaal. Het kan nodig zijn om ze in twee of drie lagen te leggen. Giet zoveel water in de schaal dat de rolletjes half onder staan. Dek de schaal goed af en bak de rolletjes 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190 ˚C of gasstand 4.
  6. Maak voor de saus de boter warm in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en kook dit mengsel 1-2 minuten. Voeg, te beginnen met de bouillon, alle ingrediënten toe, behalve de peterselie. Breng het geheel al roerend aan de kook. Dek de pan gedeeltelijk af en laat de saus 20 minuten zachtjes koken. Maak tijdens het koken de tomaten fijn met een vork.
  7. Controleer de hoeveelheid vloeistof in de ovenschaal en giet indien nodig 1,4 dl af. Voeg de tomatensaus toe en bak de rolletjes nog 20 minuten zonder deksel, of tot de kool gaar is. Strooi er gehakte peterselie over en serveer de rolletjes.
eet smakelijk