- 100 g Gekonfijte sinaaappelschil
Bereidingswijze
Zet in 4 stappen deze heerlijke Kerststol op tafel.
- Hak de amandelen en geconfijte sinaasappelschil grof en vermeng in een kom met rozijnen, krenten en sucade, samen met rum. Dek af en laat het mengsel een nacht rusten.
- Meng de bloem met opgeloste verse gist, zout en vanillesuiker in een kom. Voeg een ei, 150 gram zachte boter en de lauwwarme melk toe en kneed met de handen goed door. Laat een half uur rusten en kneed daarna verder met de hand tot er een soepel, elastisch deeg ontstaat. Laat afgedekt met een vochtige doek op een warme plek 45 minuten rijzen.
- Meng de amandelspijs met een 1/2 ei, 1 eetlepel poedersuiker en de geraspte citroenschil, en leg het in de koelkast. Kneed het deeg nogmaals goed en meng vervolgens de vruchtenmassa er met de hand doorheen. Druk telkens het deeg flink uit en vouw om, om te voorkomen dat de vruchten aan de buitenkant blijven zitten. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 20 bij 30 cm. Leg de spijs als een grote rol over de lengte van het deeg en druk iets plat. Bedek een derde deel van het deeglap over de spijs zodat de typische stolvorm ontstaat. Druk goed aan. Leg de stol op een ingevet bakblik, dek af met een vochtige doek en laat nog 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schuif de stol in het midden van de oven en bak in 60 minuten gaar en lichtbruin. Roer de resterende boter zacht en bestrijk de stol hier af en toe mee tijdens het bakken.