Hollandse rundvleessalade

Hollandse rundvleessalade

Smulweb imageSmulweb

Voor deze authentieke Hollandse rundvleessalade moet je even de tijd nemen, maar dan zet je echt een verrukkelijk gerecht op tafel. Misschien wordt-ie met dit recept wel nóg lekkerder dan oma ‘m vroeger maakte.

60 min bereiden

bijgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(2)

  • 8 g Knolselderij

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Hollandse rundvleessalade op tafel.

  1. Begin één dag van tevoren. Schil de aardappelen, spoel ze af, snijd ze in stukken en kook ze in een grote pan met een laagje gezouten water in 20 minuten gaar. Bestrooi de riblappen aan beide kanten met peper en zout en leg ze in een schaal met de kristalsuiker, tomatenpuree, fijngehakte knoflook, de helft van de runderfond, ketjap, balsamicoazijn, worcestersaus, schenkstroop en mosterd. Meng goed en zet de schaal afgedekt in de koelkast voor 12 uur.
  2. Giet de aardappelen af en laat ze nog 5 minuten uitstomen met de deksel op de pan. Prak met een stamper de aardappelen zo fijn mogelijk. Breng ze dan op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat helemaal afkoelen in de pan en zet vervolgens in de koelkast.
  3. Verhit de volgende dag een ruime hoeveelheid boter of olie in een braadpan op hoog vuur. Haal de riblappen uit de marinade en bak ze aan beide kanten goed bruin. Warm de overgebleven helft van de fond op in de magnetron en voeg toe aan de braadpan. Schenk de marinade erbij en zet het vuur nu op de laagste stand.
  4. Snijd de uien in grote stukken en de knoflook in plakjes. Doe ze samen met de laurierblaadjes, kruidnagel en foelie in de pan. Roer alles met een pollepel goed door elkaar en laat het geheel nu 6 uur met gesloten deksel op laag vuur stoven. Haal vervolgens alle smaakmakers uit de pan en trek het vlees met twee vorken uit elkaar boven een kom.
  5. Doe de pot Yofresh in de pan bij de aardappelpuree en meng goed. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de pot mayonaise toe aan het rundvlees in de kom. Voeg dit vervolgens bij de aardappelpuree en meng weer goed.
  6. Snijd de augurken en uien in kleine blokjes. Schil de goudreinetten, verwijder de klokhuizen en snijd elk in 4 parten. Rasp de ene helft van de parten en snijd de andere helft in kleine blokjes. Doe de gesneden augurken, ui, appel, de doperwten en de azijn bij het aardappel vleesmengsel en meng dit alles weer goed. Breng tot slot op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Pluk tot slot de veldsla, was de bladeren en bedek hiermee de gehele rand van een saladeschaal. Verdeel de rundvleessalade vanuit het midden over de schaal. Strijk de bovenkant glad met een natte spatel. Schep nog een paar eetlepels mayonaise op de salade en smeer dit uit over de hele bovenkant. Bestrooi met wat paprikapoeder en zwarte peper en garneer vervolgens met wortel- en knolselderij slierten. Garneer vervolgens geheel naar eigen smaak met rolletjes vleeswaren, gekookte eieren, tomaatjes, zilveruitjes, augurken of andere dingen. Eet smakelijk!
eet smakelijk

Meer zoals dit

Salade