Bereidingswijze
Zet in 15 stappen deze heerlijke Lasagne al forno alla bolognese op tafel.
- Snipper de ui.
- Schrap/schil de wortel en snij in blokjes. Was bleekselderij en snij in stukjes.
- Laat mozarella uitlekken en snij in blokjes. Meng gehakt, ui, wortel, bleekselderij en spekblokjes door elkaar.
- Verhitte pan met olijfolie maar laat deze niet walmen. Doe gehakt mengsel in pan en maak dit al roerend bakkend tot een lichtbruine kleur.
- Meng de rode wijn door gehaktmengsel en laat deze volledig indampen. Meng twee derde van bouillon door gehaktmengsel en laat deze ook indampen.
- Roer tomatenpuree, restant bouillon, kruidnagel en laurier door gehaktmengsel. Meng de gekookte melk door mengsel en breng op smaak met zout en peper. Niet te veel zout aangezien de spekblokjes ook zout zijn. Deksel op de pan en laat het mengsel ongeveer 1,5 uur zachtjes pruttelen.
- Saus is dan klaar en kan als Bolognese saus gebruikt worden of als saus voor lasagna. Saus voor topping:
- Maak in een steelpan een roux van de boter en de bloem. Roer in een dun straaltje de melk erdoor. Roer stevig met een garde.
- Breng saus op smaak met zout en peper en laat dit kort doorkoken. Wordt de saus te dik dan met scheutje melk verdunnen.
- Kook in een brede pan de lasagnavellen in ruim water met beetje zout beetgaar. Leg de vellen hierna op een theedoek.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de laurier en de kruidnagels uit de bolognese saus.
- Bestrijk de ovenschaal met boter. Bekleed de bodem van schaal met een laag lasagna vellen.
- Doe hierover een laag bolognese saus. Daaroverheen een laagje witte saus. Bestrooi met blokjes mozarella en beetje geraspte Parmezaanse kaas. Herhaal dit tot de schaal vol is of de ingrediënten op zijn.
- Eindig met een laag witte saus en bestrooi met blokjes mozarella en geraspte Parmezaan.
- Verdeel vlokjes boter gelijkmatig over de schaal. 30 minuten in het midden van oven en klaar.