Grootmoeders oliebollen recept

Grootmoeders oliebollen recept

Smulweb imageSmulweb

Grootmoeder's oliebollen recept met rozijnen, krenten & rum. Laat het beslag 2 tot 3 uur rijzen, daarna heerlijk frituren in olie voor maximaal 5 tot 8 oliebollen per keer. Smullen maar!

120 min bereiden

ontbijt

10 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 200 g Krenten
  • 330 ml Bokbier

Bereidingswijze

Zet in 4 stappen deze heerlijke Grootmoeders oliebollen recept op tafel.

  1. Week de rozijnen en krenten een uur (liefst een nacht) in heet water. Laat de krenten en rozijnen vlak voor de vulling aan het beslag toegevoegd moet worden uitlekken en giet ze vervolgens over met rum. Laat de krenten en rozijnen in dit mengsel staan totdat ze aan het beslag toegevoegd moeten worden.
  2. Vermeng lauwe melk met gist, basterdsuiker en bier. Laat dit 10 minuten staan. Zeef het zout met de bloem en maak een kuiltje in het midden. Breek het ei in het kuiltje en voeg het gistmengsel toe aan de bloem. Roer met een garde of deeghaken het beslag goed door en sla het enkele minuten lang goed door. Het beslag moet van de garde vallen. Voeg eventueel een paar eetlepels melk toe. Voeg de gehakte appel, rozijnen en krenten toe en meng alles goed door.
  3. Laat het beslag 2 tot 3 uur rijzen, afgedekt met een vochtige doek, op een warme plaats. Het volume van het beslag moet 2 tot 3 keer zo groot zijn geworden.
  4. Verhit olie en laat met twee grote eetlepels het beslag in de hete olie glijden. Keer na 3 minuten en bak nog 2-3 minuten. Bak maximaal 5-8 oliebollen per keer, afhankelijk van de grootte van de pan. De bollen moeten de ruimte hebben. Bij te hete olie worden de bollen te snel te bruin en is het deeg van binnen nog niet gaar, ofwel nog klef.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Gebak Oliebollen