Bereidingswijze
Zet in 8 stappen deze heerlijke Drentse mosterdsoep op tafel.
- Trek bouillon van een halve kip of maak 1 liter bouillon van bouillonblokjes of bouillonpoeder.
- Snij de ui en het gerookte spek en de peterselie fijn.
- Smelt de boter in de pan en smoor de uien tot ze zacht zijn. Doe dit op een laag vuur, de uien mogen niet bruin worden.
- Roer de bloem door de gesmolten boter en laat in drie minuten, onder voortdurend roeren gaar worden.
- Draai het gas iets hoger en schep één soeplepel bouillon door de roux. Dan stevig roeren totdat de massa er homogeen en glad uitziet. Schep daarna een volgende lepel erdoor en roer deze er goed doorheen. Herhaal dit totdat alle bouillon is opgenomen en de massa glad is.
- Voeg nu de grove mosterd toe en roer het geheel goed door. Voeg daarna lepel voor lepel de Franse mosterd toe en proef tussendoor of de mosterdsmaak goed is. Voeg indien nodig honing toe om de zure smaak te balanceren.
- Voeg het spek toe en breng op smaak met peper. Laat de soep nog twintig minuten sudderen onder regelmatig roeren.
- Voeg vlak voor het opdienen de room en peterselie toe.