Stap-voor-stap soezen bakken

Stap-voor-stap soezen bakken

Smulweb imageSmulweb

Met dit stap-voor-stap recept zet je heerlijke soezen op tafel. Goudkleurig gebakken, luchtig en licht met diverse vullingsmogelijkheden.

120 min bereiden

tussendoortje

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 14 stappen deze heerlijke Stap-voor-stap soezen bakken op tafel.

  1. Zeef de bloem boven een kom.
  2. Snijd de boter in stukken.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Breng 150 ml water met boterblokjes en een mespunt zout in een sauspan of pan met dikke bodem aan de kook.
  5. Voeg, wanneer de boter gesmolten is, in één keer de bloem toe en blijf met een houten lepel roeren totdat het deeg als een bal van de bodem loslaat. Wrijf eventuele klontjes bloem tegen de wand van de pan los.
  6. Haal de pan van het vuur en laat het deeg iets afkoelen.
  7. Klop de eieren één voor één met een mixer of garde door het deeg tot het stevig en glanzend is.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet deze dik in met boter.
  9. Doe het deeg in een spuitzak met een glad, rond spuitgat en spuit op enige afstand van elkaar naar keuze grote of kleine bergjes deeg op de bakplaat.
  10. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de soezen in 10-15 minuten (klein formaat) of 20-30 minuten (groter formaat) lichtbruin en gaar. Open de oven niet tijdens het bakken om inzakken te voorkomen. De soezen zijn gaar als ze licht en luchtig aanvoelen en gemakkelijk loslaten van de bakplaat.
  11. Schakel de oven uit, zet de deur op een kier en laat de soezen 10 minuten afkoelen.
  12. Haal de soezen van de bakplaat en laat ze op een rooster verder afkoelen.
  13. Snijd grote soezen open met een keukenschaar en vul ze met een spuitzak met een lang, glad spuitmondje. Vul kleine soesjes voorzichtig onderin met wat vulling.
  14. Hartige en zoete vullingen zijn beide lekker. Gebruik kleine soesjes bijvoorbeeld met paté of zelfgemaakte of kant-en-klare salades zoals eier-, asperge-, tonijn- of zalmsalade. Kaas en ham zijn ook een goede vulling. Voor een bijzondere twist vul je de soesjes met zachte geitenkaas met honing en tijm of met zongedroogde tomaatjes. Een pittige mousse van roomkaas, makreel en een beetje sambal doet het ook goed.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken