Spekkedikken

Spekkedikken

Smulweb imageSmulweb

Een verrassende traditionele Groningse lekkernij maak je met dit recept voor spekkedikken. Deze bijzondere lekkernij is niet alleen zoet, maar ook lekker hartig door spek en worst. Perfect voor tijdens de koude wintermaanden.

15 min bereiden

4 personen

voedingswaarde onbekend

(2)

  • 750 g Roggemeel

Bereidingswijze

Zet in 4 stappen deze heerlijke Spekkedikken op tafel.

  1. Smelt de basterdsuiker in een halve liter heet water tot een zoete siroop. Smelt de boter, maar voorkom dat hij bruin wordt. Roer de gesmolten boter door het suikerwater.
  2. Voeg vervolgens de bloem en het meel, 1,5 gram zout, de eieren en eventueel anijszaad toe en roer alles tot een lobbig beslag. Dek de kom af en laat het geheel een nacht staan op een koele plek. De volgende dag is het beslag dik geworden.
  3. Het beslag moet wel iets dikker zijn dan gewoon pannenkoekenbeslag, maar als het te dik is kun je nog wat water toevoegen.
  4. Laat een wafelijzer flink heet worden en vet het in. Leg een hoopje beslag op het hete ijzer, doe er een plakje spek en twee plakjes worst op, knijp het ijzer dicht en laat de spekdik in ongeveer een halve minuut gaar worden. De spekkedikken worden niet knapperig, maar blijven slap.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Vlees