Mousaka

Mousaka

Smulweb imageSmulweb

Laagjes van aubergine en kruidig gehakt: moussaka. Met een dikke laag bechamel, goudbruin van kleur. Even geduld hebben - de geur die uit de oven komt, maakt alles goed!

10 min bereiden

hoofdgerecht

10 personen

voedingswaarde onbekend

(14)

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Mousaka op tafel.

  1. Snijd de aubergines in redelijk dunne plakken, zout ze in en laat ze zeker twee uur intrekken. Spoel de aubergines goed af en droog ze (eventueel in de centrifuge van de wasmachine). Frituur ze en leg ze even opzij.
  2. Schil de aardappelen, kook ze in 15 minuten nog net niet gaar, laat afkoelen, snijd in plakken en zet opzij. Snijd de uien zo fijn mogelijk. Bak ze in olijfolie en voeg gehakt, bouillonblokjes, peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en laurier toe. Doe tomatenpuree of ketchup erbij en laat alles indikken.
  3. Splits de 5 eieren. Leg het eigeel apart voor de bechamelsaus. Klop het eiwit stijf en spatel door het gehaktmengsel. Smeer een groot (Grieks) bakblik helemaal in met olijfolie en bedek de bodem met plakjes aardappel. Strooi paneermeel en zout erover. Leg een laagje aubergine bovenop, gevolgd door een laagje gehakt en daarna weer aubergine. Herhaal tot alles op is. Strooi paneermeel over de bovenste laag.
  4. Verwarm de oven voor op 250 graden.
  5. Maak de bechamelsaus: smelt boter in een grote pan en voeg het meel toe. Voeg in kleine beetjes de melk toe, samen met het bouillonblokje en eventueel wat peper. Roer tot een dikke, klontvrije massa ontstaat. Roer de geraspte kaas door de saus, gevolgd door de 5 eidooiers.
  6. Giet de bechamelsaus over de moussaka, bedek alles goed en bestrooi met paneermeel en klontjes boter.
  7. Zet de moussaka 3 kwartier in de oven. Als de bechamelsaus te donker wordt, bedek hem dan met aluminiumfolie (met de glimmende kant naar beneden).
eet smakelijk

Meer zoals dit

Grieks