- 1000 ml Water
Bereidingswijze
Zet in 6 stappen deze heerlijke Zuurdesembrood op tafel.
- Meng bier/melk een halve lepel honing met 100 gr. meel en kneed hiervan een luchtig deeg. Laat dit deeg 3 tot 4 dagen staan en roer iedere dag om.
- Of maak het moederdeeg op een andere manier: roer twee eetlepels volkoren meel met water tot een papje en roer iedere dag om. Voeg iedere dag een eetlepel meel toe met evt. wat water. Na 5 a 6 dagen is het papje zuur geworden met luchtbellen.
- Meng 1 kg. meel met 1 liter lauw water en het moederdeeg. Laat dit 12 uur staan. Neem 100-200gr. ervan af en bewaar dit voor de volgende keer. Gebruik binnen 1 week, kneed iedere dag en voeg evt. meel en water toe.
- Vermeng het zout met 500 gr. meel en de olie en voeg dit aan de rest toe. Kneed het deeg gedurende 5 minuten en voeg evt. meel of water toe zodat een stevig deeg ontstaat.
- Verdeel het deeg in vieren en doe het in olie ingesmeerde broodvormen, of maak er bollen van. Laat het deeg 1-2 uur rijzen.
- Zet de broden in een voorverwarmde oven van 220 graden en laat ze in ongeveer een uur gaar worden.