Rabarber gemberjam

Rabarber gemberjam

Smulweb imageSmulweb

Een frisse en pittige jam van rabarber en gember. Lekker bij kaas, op brood of door de yoghurt. Met deze stappen maak je zelf de lekkerste rabarber gemberjam.

45 min bereiden

tussendoortje

12 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 6 stappen deze heerlijke Rabarber gemberjam op tafel.

  1. Veeg de rabarber schoon, snijd de onderkant eraf en snijd de stengels in stukken. Doe deze samen met de suiker, citroenrasp en -sap in een kom. Zet de stengels onder water en laat ze een nacht staan.
  2. Pel de gember en plet hem in een vijzel of blender en voeg hem toe aan de rabarberstengels. Doe alles in een grote pan en breng het onder voortdurend roeren langzaam tegen de kook aan. Wacht tot de suiker is opgelost.
  3. Laat het geheel zachtjes koken tot de rabarber zacht is, zet dan het vuur hoog en laat alles in 5-10 minuten inkoken tot de jam dik genoeg is. Als de jam nog niet klaar is, zet je de pan terug op het vuur en laat de jam nog een paar minuten doorkoken. Test opnieuw. Herhaal dit proces indien nodig.
  4. Vergeet niet de pan van het vuur te halen tijdens het testen omdat te lang doorkoken de jam niet ten goede komt. Schuim de bovenkant af met een schuimspaan, roer alles goed door en laat het 20 minuten staan. Roer nog een keer om en schep de jam in gesteriliseerde potten, dek deze af met de cirkels vetvrij papier en draai de deksels erop.
  5. Laat de potten afkoelen, plak er etiketten op en bewaar ze tot gebruik in een koele, donkere plaats.
  6. Rabarber past goed bij zachte fruitsoorten als zwarte bessen, frambozen en aardbeien. Hij krijgt er meer body van en wordt minder wrang. Vervang de helft van de rabarber door zacht fruit en laat de gember weg. Zie productinformatie voor de uitleg van het testen op dikte van jam.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Groente Rabarber