Bereidingswijze
Zet in 6 stappen deze heerlijke Ovenschotel spitskool of groene kool met room en tomaatjes op tafel.
- Oven voorverwarmen op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Groene kool schoonmaken. Stronk eruit snijden. Bladeren in reepjes snijden. Koolreepjes in gezouten kokend water 3 tot 4 minuten garen. Afgieten, in een vergiet koud afspoelen. Tomaten kruiselings insnijden, overgieten met kokend water en daarna afspoelen met koud water. Verwijder vel en pitjes en snijd in kleine stukjes.
- Boter smelten in een grote pan. Bak sjalotje hierin glazig. Strooi bloem erover, roer goed en laat plm. 2 minuten garen. Voeg slagroom en bouillon toe en roer goed met een garde. Breng aan de kook en laat plm. 5 minuten sudderen.
- Voeg groene kool, stukjes tomaat en djinten (komijnzaad) toe en breng opnieuw aan de kook. Laat plm. 5 minuten zachtjes koken tot de groene kool beetgaar is. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een paar druppels citroensap.
- Kook de aardappelen gaar in water met zout. Laat de aardappelen goed droog stomen op een lage warmtebron. Voeg de melk en eventueel de room toe en verwarm dit samen met de aardappelen. Voeg de boter toe. Stamp de aardappelen met de aardappelstamper of met een gewone Mixer. Voeg het ei toe en roer de puree goed door. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Doe eerst de groene kool in de ovenschaal, daarna de aardappelpuree en dan de geraspte kaas. Bak in de oven op 200 graden voor ongeveer 30 minuten tot de kaas goudbruin is.