Bereidingswijze
Zet in 5 stappen deze heerlijke Hollandse ovenschotel bloemkool met hardgekookt ei prei ham en kaas op tafel.
- Verhit de boter in de koekenpan. Bak hierin de prei en de knoflook zachtjes gedurende ongeveer 3 minuten. Blus af met de slagroom en laat nog een paar minuten zachtjes stoven.
- Kook de aardappels gaar met zout. Laat goed uitstomen en stamp fijn met een aardappelstamper. Roer de prei, ham, eieren en lente-uitjes door de aardappelen. Indien te dik, voeg dan wat melk toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Kook de bloemkoolroosjes beetgaar (niet langer dan 5 minuten). Laat de bloemkool goed uitlekken in een vergiet.
- Roer de bloemkoolroosjes door de aardappelpuree.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep de aardappel/bloemkoolpuree in een ovenschaal. Strooi de geraspte kaas erover en zet de schaal gedurende ongeveer 20-30 minuten in de voorverwarmde oven tot alles een goudbruine kleur heeft gekregen.