Portugees maisbrood

Portugees maisbrood

Smulweb imageSmulweb

Maak dit zachte en knapperige maisbrood uit Portugal van maismeel, gist, bloem en zout. Bak het in de oven tot goudbruin en knapperig met een paar barsten in de korst. Dit brood klinkt hol als je op de onderkant klopt. Heerlijk om te dippen of gewoon zo.

60 min bereiden

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 312.5 g Maismeel voor polenta
  • 312.5 ml Water
  • 250 ml Water
  • 125 g Maismeel voor polenta

Bereidingswijze

Zet in 6 stappen deze heerlijke Portugees maisbrood op tafel.

  1. Pak een grote beslagkom en meng hierin het maismeel en zout. Voeg dan het kokende water toe en meng dit tot het volledig egaal is. Laat dit mengsel een minuut of 10 afkoelen, zodat het ongeveer kamertemperatuur heeft.
  2. Meng in een schaaltje 1/2 cup handwarm water met de suiker. Zodra de suiker is opgelost voeg je de gist toe (niet roeren). Laat dit mengsel ook apart zetten voor ongeveer 10 minuten. Zodra de 10 minuten voorbij zijn, klop je het gistmengsel even snel door met een vork en voeg je het toe aan je beslagkom met maismeel. Meng alles goed door elkaar.
  3. Voeg beetje bij beetje de normale bloem toe terwijl je steeds langzaam (niet alles in een keer) de rest van handwarme water toevoegt. Zorg ervoor dat alles goed gemengd wordt. Kneed het deeg totdat het goed elastisch is en alles een egale massa vormt. Indien nodig iets bloem toevoegen als het deeg te plakkerig is.
  4. Verwarm de oven voor op 230 graden. Haal het deeg uit de kom en maak er een bolletje van. Vet een schone kom in en leg de bolletje deeg hierin. Draai het voorzichtig wat rond zodat alle kanten ingevet zijn. Dek af met een (schone) theedoek en laat het op een warme plek voor ongeveer 90 minuten rijzen, of tot het ongeveer verdubbeld is.
  5. Haal het deeg uit de kom en kneed het even kort door. Maak er een groot brood of meerdere kleine bolletjes van en leg ze op een ingevette bakplaat. Dek opnieuw af met een (schone) theedoek en laat nogmaals rijzen tot ze verdubbeld zijn (dit waarschijnlijk zo'n 45 minuten).
  6. Bestrooi het brood of de broodjes met wat maisbloem voor je het in de oven zet. Bak het af in 30 tot 40 minuten op 230 graden. Het maisbrood is klaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Het brood moet goudbruin en knapperig zijn met een paar barsten in de korst. Haal uit de oven en laat rustig afkoelen.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Brood Maisbrood