- 100 g Krenten
- 50 g gedroogde sinaasappelschilletjes
Bereidingswijze
Zet in 14 stappen deze heerlijke Duitse kerststol met kwark rozijnen krenten abrikozen en amandelen op tafel.
- Rozijnen, krenten, sinaasappelschilletjes en stukjes abrikozen avond tevoren in de rum zetten.
- Laat de kwark uitlekken in een zeef als deze erg nat is.
- Verwarm de oven voor op 250 graden boven- en onderwarmte (hetelucht: 200 graden).
- Meng bloem en bakpoeder door elkaar en doe in de kom van de keukenmachine.
- Voeg suiker, vanillesuiker, zout, amandelaroma, citroenrasp, kruidnagelen, kardamom, kaneelpoeder, eieren, boter, gemalen amandelen en kwark toe aan de bloem en kneed alle ingrediënten door elkaar.
- Leg het deeg op een vlakke onderlaag (aanrecht) en kneed de gemarineerde vruchten met het vocht door het deeg.
- Vorm van het deeg een kerststol (zie foto) door eerst een platte plak te maken en deze voor ongeveer de helft naar elkaar toe te vouwen.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de stol erop. Schuif de bakplaat in de goed voorverwarmde oven.
- Zet de oventemperatuur direct terug op 180 graden boven- en onderwarmte of 160 graden hetelucht.
- Bak de stol plm. 55 minuten in het midden van de oven.
- Haal de stol uit de oven en bestrijk deze met gesmolten boter terwijl hij nog warm is.
- Bestrooi de stol met de helft van de poedersuiker.
- Zodra de stol wat is afgekoeld nogmaals met gesmolten boter en de rest van de poedersuiker bestrooien.
- Pak de afgekoelde kerststol in folie en laat de stol een paar dagen rusten.