Basisrecept hollandse boterkoek met 5 lekkere variaties

Basisrecept hollandse boterkoek met 5 lekkere variaties

Smulweb imageSmulweb

Een oer-Hollandse klassieker, de boterkoek! Met dit basisrecept maak je de lekkerste varianten zoals: chocolade, kokos-appel, rum-rozijnen, amaretto-amandelen en bruine suiker-kaneel. Bakken maar!

25 min bereiden

tussendoortje

8 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 8 stappen deze heerlijke Basisrecept hollandse boterkoek met 5 lekkere variaties op tafel.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een boterkoekvorm of springvorm met bakpapier of vet in en bestrooi met bloem.
  2. Doe bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, zout, boter en de helft van het losgeklopte ei in de keukenmachine of kneed met de hand. Verdeel het deeg over de bodem van de vorm. Maak met een vork een ruitvorm in het deeg.
  3. Bak de boterkoek in 20-25 minuten in het midden van de oven tot deze goudbruin is.
  4. Voor de chocoladeboterkoek: voeg 75 gram in stukjes gehakte pure chocolade of 40 gram cacaopoeder toe aan het deeg.
  5. Voor de kokos-appel variant: voeg het hele ei en 2 eetlepels geraspte kokos toe. Leg dunne schijfjes appel in een cirkel op het deeg. Bestrijk de koek na het bakken met abrikozenjam.
  6. Voor de rum-rozijnen variant: week 3 eetlepels rozijnen in 2 eetlepels rum en meng door het deeg.
  7. Voor de amaretto-amandelen variant: gebruik 200 gram bloem en 50 gram gemalen amandelen. Voeg 2 eetlepels amaretto toe en garneer de koek met halve gepelde amandelen.
  8. Voor de bruine suiker-kaneel variant: gebruik 120 gram donkerbruine basterdsuiker en 70 gram lichtbruine basterdsuiker. Voeg 1 afgestreken eetlepel kaneel toe aan het deeg.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken Koekjes Boterkoek