Griet op de graat gebakken met preistoemp

Griet op de graat gebakken met preistoemp

Smulweb imageSmulweb

Geniet van een heerlijke zeevruchten-smaak met de Griet op de graat. Het is gebakken met preistoemp. Het gerookt met gezouten boter, fijngesneden kappertjes, en peterselie. En het wordt geserveerd in een bedje van aardappelpuree en jonge prei, overgoten met botersaus. Perfect om te delen met vrienden en familie.

25 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 1120 g Platvis

Bereidingswijze

Zet in 10 stappen deze heerlijke Griet op de graat gebakken met preistoemp op tafel.

  1. Laat de griet in 4 gelijke moten zagen (belangrijk om gelijk te kunnen garen).
  2. Kerf de moten in langs de bruine kant met een mesje, schraap de schubben weg langs de witte zijde.
  3. Laat een grote klomp gezouten boter smelten in een pan. Wanneer de boter begint te bruinen en het schuim begint weg te trekken, leg dan de vis in de pan met de witte zijde naar beneden.
  4. Kleur de vis mooi bruin gedurende 4 minuten en draai de moten voorzichtig om. Voeg opnieuw een flinke klomp boter toe en kruid goed af met zwarte peper. Bak opnieuw vier minuten.
  5. Zet de pan van het vuur en laat ongeveer vijf minuten rusten onder een vel aluminiumfolie.
  6. Passeer de bakboter van de vis in een pannetje en voeg er de sjalot, de fijngesneden kappertjes en de peterselie aan toe. Breng op smaak met enkele druppels citroensap en peper.
  7. Verwijder het groen van de jonge prei en snijd dit in zeer fijne blokjes. Zet deze onder met een klein beetje water, peper en zout. Laat koken totdat al het vocht verdwenen is en voeg een klontje boter toe om het geheel te binden. Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een beetje zout.
  8. Giet de aardappelen af en droog ze nog even op het vuur. Wrijf de aardappelen door een zeef en voeg er wat ongezouten boter aan toe. Meng met de gegaarde blokjes prei. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Gaar het witte gedeelte van de prei met een beetje water, peper en zout. Laat koken totdat al het vocht verdwenen is. Optioneel kun je de preiwortels frituren. Bestrooi het geheel met grof zout.
  10. Leg de grietmoot op een warm bord. Schik er de puree en de jonge prei rond. Werk af met de botersaus.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Kruiden Fruit Sauzen Citroen Citroensap