Kruisbessen-schuimtaart

Kruisbessen-schuimtaart

Smulweb imageSmulweb

Deze kruisbessen-schuimtaart is een zoete vertoning op tafel. De smaak van de kruisbessen vormt een perfecte combinatie met het luchtige schuim en de zachte bodem van het deeg. Maak hem af met wat paneermeel en laat hem 40 minuten bakken in de oven voor een perfect resultaat.

45 min bereiden

ontbijt

10 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

  • 1000 g Kruisbessen
  • 30 g Aardappelzetmeel

Bereidingswijze

Zet in 7 stappen deze heerlijke Kruisbessen-schuimtaart op tafel.

  1. Maak verse kruisbessen schoon en verwarm ze zachtjes met een beetje water en suiker. Laat ze op een vergiet uitlekken. Bind het vocht bij met aangemaakt aardappelmeel, gebruik 6 g per dl sap. Meng de kruisbessen door het gebonden sap.
  2. Laat kruisbessen uit de weck uitlekken. Bind het sap bij met aangemaakt aardappelmeel (6 g per dl) en meng het samen met de kruisbessen.
  3. Maak de melk lauwwarm en doe de bloem in een kom. Roer de gist uit met een beetje van de lauwwarme melk. Maak in de bloem een kuiltje en giet daarin de aangemaakte gist, boter, eidooier en suiker. Strooi het zout langs de buitenrand van de bloem. Giet de overige melk erbij en kneed een soepel deeg. Laat het afgedekt rijzen tot het dubbele volume.
  4. Rol het deeg uit tot een ronde plak en leg het in een ingevette vlaaiplaat. Gebruik bij voorkeur een plaat met een losse bodem. Rol de bovenrand af. Prik de deegbodem in en laat hem rijzen tot hij dik gezwollen is. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  5. Bestrooi de bodem dun met paneermeel en verdeel de kruisbessenmassa over de vlaai. Bak de vlaai op 220 °C gedurende 15 minuten in het midden van de oven.
  6. Klop de eiwitten stijf. Voeg in gedeelten steeds wat suiker toe en klop steeds goed door. Haal de vlaai uit de oven en spuit er het schuim op, of leg het schuim er met twee lepels op.
  7. Zet de vlaai terug in de oven en bak het gedurende 40 minuten op 160 °C. Controleer dan of het schuim stevig is. Zo niet, zet het dan terug en bak tot het schuim hard aanvoelt. Haal de vlaai uit de plaat en laat het afkoelen.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Fruit Kruisbessen