- 800 ml Water
- 2 tl Speculaaskruiden
Bereidingswijze
Zet in 10 stappen deze heerlijke Oliebollen op tafel.
- Doe de bloem in een (zeer) grote kom en maak een kuiltje.
- Doe het zout en suiker aan de rand en de gist en boter in het midden.
- Voeg er het bier en water aan toe en meng vanuit het midden.
- Meng (eventueel met de machine) met een tot een gladde massa (ongeveer 5 minuten).
- Bedek de kom met een natte theedoek en laat het deeg 45-60 minuten rusten.
- Verdeel vervolgens het deeg in twee gelijke delen.
- Snij de appel in kleine blokjes en voeg deze samen met de speculaaskruiden toe aan 1 helft van het deeg.
- Doe de zonnebloemolie in een kookpan en verhit tot 180º (kan ook in de friteuse).
- Maak je ijsknijper vettig met wat olie en neem een schep van het deeg. Bak nu 2-3 minuten de oliebollen, draai ze hierna om en bak nogmaals 1-2 minuten. Bak ongeveer 4-5 oliebollen per keer gedurende 3-5 minuten (na 2 minuten omkeren). De tijd van bakken kan erg verschillend zijn, bak ze tot een luchtige kastanjebruine bol.
- Serveer lauw en werk af met poedersuiker.