Mikkemannen

Mikkemannen

Smulweb imageSmulweb

Mikkemannen met een zoete twist! Heerlijk luchtige broodjes gevuld met parelsuiker en eventueel rozijnen. Zo uit de oven de perfecte traktatie! Of maak er een groot suikerbrood van, perfect voor Pasen!

60 min bereiden

ontbijt

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 6 stappen deze heerlijke Mikkemannen op tafel.

  1. Giet bloem in een grote mengkom en maak er een kuiltje in. Op de rand strooi je de suiker en het zout. In het kuiltje giet je het ei en de boter (in blokjes gesneden). Los de gist op in lauwwarme melk en giet ook in het kuiltje. Met een lepel begin je de ingrediënten te mengen. Als het merendeel van de melk onder de bloem gemengd is, kan je beginnen kneden. In het begin gebruik je best maar 1 hand zodat je de andere hand nog vrij hebt om eventueel extra bloem toe te voegen.
  2. Kneed het deeg goed door op een met bloem bestoven werkblad gedurende een 10-15tal minuten, tot je een mooi en elastisch deeg bekomt. Plaats het deeg in een propere kom op een warme plaats, afgedekt met een propere handdoek gedurende 30 minuten. Voeg de parelsuiker toe en kneed kort maar traag door om ze er onder te vermengen. Verdeel het deeg in bolletjes van zo′n 100g, bol ze op en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Snij er armen en beentjes in zodat je ventjes bekomt. Dek ze weer af en laat ze nog eens 20 minuten rijzen.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de broodjes met geklutst ei en wacht dan nog 10 minuten. Bak de mikkemannen af in een 20-tal minuten. Als je met 2 bakplaten werkt, kan je best halfweg de platen omwisselen zodat beide ladingen even donker zien.
  4. Maak rozijnenbroodjes door de rozijnen eerst een uurtje te laten weken in lauw water. Giet ze af en zorg dat ze goed droog zijn voordat je ze onder het deeg mengt. Laat de rozijnen dan zwellen en voorkom dat ze na het bakken vocht uit het brood trekken.
  5. Maak sandwiches door de parelsuiker achterwege te laten.
  6. Maak een groot suikerbrood/paasvlecht/kramiekbrood door het deeg niet te verdelen in bolletjes. Opbolle tot een rond brood, verdelen in 3 stukken en vlechten of in een broodvorm leggen en dan laten rijzen. Ter controle, klop je eens op de onderkant van je gebakken brood. Klinkt het hol, dan is het doorbakken.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Ontbijt