Krokant gegaard buikspek met mierikswortel

Krokant gegaard buikspek met mierikswortel

Smulweb imageSmulweb

Krokant gegaard buikspek met mierikswortel, zure room, citroen en laurier. Door het droogzouten krijgt het spek een ongekende smaakexplosie met een knapperige bovenkant. Serveer met de mierikswortelsaus en smullen maar.

120 min bereiden

hoofdgerecht

6 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 6 stappen deze heerlijke Krokant gegaard buikspek met mierikswortel op tafel.

  1. Maak de saus: Schil de verse mierikswortel met een dunschiller en rasp hem op een fijne rasp. Meng de geraspte mierikswortel met zure room, sap en rasp van 1/2 citroen en breng op smaak met peper en zout.
  2. Kies het vlees: Vraag de slager om een mooi stuk buikspek (ofwel varkensbuik) dat mooi doorregen is.
  3. Kruid het vlees: Kerf met een scherp mes een ruitpatroon in het vet. Wrijf het spek in zijn geheel in met zout en venkel. Duw de laurierbladeren in de inkervingen van het spek.
  4. Droogzout het vlees: Wikkel het spekstuk strak in een schone theedoek en leg het in een passende schaal in de koelkast. Leg er iets zwaars op (bijvoorbeeld een fles) en laat minimaal 24 uur staan, maar 2 tot 3 dagen is nog beter.
  5. Gaar het vlees: Verhit de oven op 170°C, leg het spekstuk op een bakplaat en bak het gedurende 90 minuten in de oven tot de bovenkant knapperig en goudbruin is en het vlees helemaal gaar (70°C kerntemperatuur).
  6. Serveer het vlees: Laat het vlees nadat je het uit de oven hebt gehaald op een rooster nog 10 minuten onder aluminiumfolie rusten. Serveer het spek apart en serveer de saus erbij.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Vlees Groente