- 600 g Varkensschouder
- 250 ml Water
Bereidingswijze
Zet in 6 stappen deze heerlijke Slavink op tafel.
- Koop bij een goede slager vlees voor het gehakt (bijvoorbeeld doorregen schouder, niet te mager). Vraag om varkensgehakt als je zelf geen zin of tijd hebt om te malen. Reken op 75 gram per slavink. Neem als je zelf je gehakt maalt de fijne plaat (3 of 4), maar grover kan ook. Zorg ervoor dat het vlees goed koud blijft.
- Meng peper en zout door het gehakt. Let op: niet te veel zout, spek is ook al zout.
- Leg drie spekreepjes in een kruis (zie foto 1). Leg op kruispunt een rolletje van het gekruide gehakt. Omwikkel eerst de twee lange zijden van het gehaktrolletje met de tegenover elkaar liggende helften van twee spekreepjes. Rol het overgebleven ontbijtspek om het gehakt heen.
- Verhit boter in de pan op middelhoog vuur tot het schuim begint weg te trekken. Bak het vlees rustig rondom bruin. Voeg een kopje heet water (of bouillon) toe en laat de slavinken in circa 20 tot 25 minuten langzaam gaar sudderen op laag vuur. Voeg voor een krokanter resultaat geen water toe, maar bak het vlees op middelhoog vuur 10 tot 15 minuten in boter (pas op voor uitdroging).
- Leg het vlees op een bord of een bak met uitlekrooster en bedek het losjes met aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten. Schenk wat heet water bij de vetstof in de koekenpan, schraap de aanbaksels van de bodem en laat even inkoken. Af en toe roeren en de jus is klaar.
- Serveer het vlees op een warme schaal met de jus apart erbij.