Pate

Pate

Smulweb imageSmulweb

Zelf pate maken is niet alleen makkelijker dan het lijkt, de smaak van zelfgemaakte pate is ook niet te vergelijken met die van de supermarkt variant. Pel en fruit de ui, mix het vlees en de lever met broodkruimels, salie, port en room en giet het mengsel in een met spek beklede terrine. Kook de pate vervolgens ongeveer anderhalf uur in een warmwaterbad en je hebt een heerlijke boerenpate.

60 min bereiden

tussendoortje

8 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 5 stappen deze heerlijke Pate op tafel.

  1. Pel en snipper de ui in kleine stukjes en fruit de gesnipperde ui. Haal de ui uit de pan en doe het in een bakje zodat het kan afkoelen. Bekleed een terrine met de plakjes spek en zorg ervoor dat een deel van het spek over de rand valt, zodat je hier straks de paté mee kunt afdekken.
  2. Maal het vlees en de lever door de gehaktmolen. Gebruik een grove gatenschijf als je een boerenpaté wilt of een fijne gatenschijf als je paté wilt met een gladde structuur. Als je geen gehaktmolen hebt, dan kun je het vlees ook fijn snijden. Zet de oven aan op 170 graden Celsius.
  3. Doe de vleesmix in een kom en voeg de ui, knoflook, broodkruimels, salie, port, room, nootmuskaat, zout en peper toe en mix alles heel goed door elkaar. Om te bepalen of de paté goed op smaak is, kun je een klein gehaktballetje maken en deze bakken in een beetje boter. Let wel op met het toevoegen van extra zout, omdat het spek ook zout bevat.
  4. Doe het op smaak gemaakte vleesmengsel in de met spek beklede terrine. Vul de terrine niet helemaal tot aan de rand omdat de paté nog zal rijzen tijdens het koken. Doe het spek over de bovenkant van de paté en dek de terrine af met een deksel of ingevette folie.
  5. Plaats hiervoor de terrine in een ovenschaal met warm water en zorg ervoor dat het warme water halverwege de terrine komt. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en kook de paté één tot anderhalf uur. De paté is klaar op het moment dat de zijkanten van de paté de terrine niet meer aanraken en de paté stevig aanvoelt.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Kruiden