Bereidingswijze
Zet in 25 stappen deze heerlijke Pruimenjam met sinaasappel citroen en port op tafel.
- Neem wat potten en potjes, was ze grondig, droog af.
- Zet de oven op 100°C.
- Zet de potten in de oven.
- Boen de citroen en sinaasappelen grondig en droog ze goed af.
- Was de pruimen goed, droog af en verwijder de pit.
- Snij de pruimen in stukjes.
- Doe in de pruimen in de pan.
- Strooi de geleisuiker erover en roer goed door.
- Rasp de schil van het goed droge citrusfruit en strooi over de pruimen. (pers ze daarna uit en drink het sap op of verwerk het ergens anders in)
- Zet alvast drie schoteltjes in de vriezer.
- Breng alles op hoog vuur aan de kook.
- Er vormt schuim maar verwijder dat niet.
- Op het pak geleisuiker staat
- "Laat het mengsel 4 minuten goed doorkoken" maar bij mij duurde het rond de 10 minuten voordat de jam geleerd was, dat komt uiteraard omdat ik 2 kilo gebruikte.
- Als de vloeistof wat dikker wordt neem dan 1 schoteltje uit de vriezer, doe er wat jam op en laat het even staan.
- Duw met je pink tegen de jam en als het "rimpelt" dan is de jam dik genoeg.
- Is het nog niet goed laat dan nog even doorkoken en doe de test opnieuw.
- Blijf wel roeren, want aangebrande jam is echt niet lekker.
- Als er nog schuim op ligt, neem dan een klein stukje boter, roer goed en het schuim verdwijnt.
- Verwijder de pan van het vuur en roer er 4 el port door.
- Laat de jam even in de pan staan (5 minuutjes).
- Haal de potten uit de oven, vul ze tot bovenaan met jam (jam "krimpt" als het afkoelt).
- Neem een stukje plasticfolie en trek strak over de pot en doe dan de deksel erop.
- Zet de potten 5 minuten op hun kop.
- Als de jam koud is, plak er een etiketje op.