Pruimenjam met sinaasappel citroen en port

Pruimenjam met sinaasappel citroen en port

Smulweb imageSmulweb

De heerlijke pruimenjam met sinaasappel, citroen en port is een echte smaakmaker die niet kan ontbreken bij het ontbijt. Deze jam is eenvoudig te bereiden en bewaar je gemakkelijk. Heerlijk op vers brood, croissants of beschuitjes!

25 min bereiden

tussendoortje

4 personen

voedingswaarde onbekend

(1)

Bereidingswijze

Zet in 25 stappen deze heerlijke Pruimenjam met sinaasappel citroen en port op tafel.

  1. Neem wat potten en potjes, was ze grondig, droog af.
  2. Zet de oven op 100°C.
  3. Zet de potten in de oven.
  4. Boen de citroen en sinaasappelen grondig en droog ze goed af.
  5. Was de pruimen goed, droog af en verwijder de pit.
  6. Snij de pruimen in stukjes.
  7. Doe in de pruimen in de pan.
  8. Strooi de geleisuiker erover en roer goed door.
  9. Rasp de schil van het goed droge citrusfruit en strooi over de pruimen. (pers ze daarna uit en drink het sap op of verwerk het ergens anders in)
  10. Zet alvast drie schoteltjes in de vriezer.
  11. Breng alles op hoog vuur aan de kook.
  12. Er vormt schuim maar verwijder dat niet.
  13. Op het pak geleisuiker staat
  14. "Laat het mengsel 4 minuten goed doorkoken" maar bij mij duurde het rond de 10 minuten voordat de jam geleerd was, dat komt uiteraard omdat ik 2 kilo gebruikte.
  15. Als de vloeistof wat dikker wordt neem dan 1 schoteltje uit de vriezer, doe er wat jam op en laat het even staan.
  16. Duw met je pink tegen de jam en als het "rimpelt" dan is de jam dik genoeg.
  17. Is het nog niet goed laat dan nog even doorkoken en doe de test opnieuw.
  18. Blijf wel roeren, want aangebrande jam is echt niet lekker.
  19. Als er nog schuim op ligt, neem dan een klein stukje boter, roer goed en het schuim verdwijnt.
  20. Verwijder de pan van het vuur en roer er 4 el port door.
  21. Laat de jam even in de pan staan (5 minuutjes).
  22. Haal de potten uit de oven, vul ze tot bovenaan met jam (jam "krimpt" als het afkoelt).
  23. Neem een stukje plasticfolie en trek strak over de pot en doe dan de deksel erop.
  24. Zet de potten 5 minuten op hun kop.
  25. Als de jam koud is, plak er een etiketje op.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Fruit Sinaasappel Citroen