Napolitaans pizzadeeg (van sotto)

Napolitaans pizzadeeg (van sotto)

Smulweb imageSmulweb

Maak zelf authentiek Napolitaans pizzadeeg met het recept van sotto. Het deeg heeft minimaal 2 uur rijstijd nodig om vervolgens met de hand gevormd te worden tot een ronde pizzabodem van 32 cm doorsnede. De pizza wordt belegd en afgebakken in de oven tot de korst krokant en goudbruin is.

120 min bereiden

hoofdgerecht

4 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 5 stappen deze heerlijke Napolitaans pizzadeeg (van sotto) op tafel.

  1. Doe 250 ml lauwwarm water (20-25°C) in een kom en los het zout erin op. Roer er ruim 1 el van de bloem doorheen. Verbrokkel de gist en roer hem door het water-bloemmengsel. Voeg de overige bloem toe, maar houd een beetje bloem apart om eventueel later toe te voegen voor de juiste consistentie. Kneed minimaal 10 minuten tot het deeg stevig aanvoelt (als kauwgom). Voeg eventueel de apart gehouden bloem toe. Laat het deeg onder een vochtige, schone theedoek ca. 10 minuten rusten.
  2. Snijd het deeg in 4 stukken en maak hiervan ronde ballen (= panetti) door de deegstukken met de hand over het werkblad te draaien. Knijp de panetti aan de onderkant goed samen. Leg de panetti op een met bloem bestoven dienblad. Laat minimaal 8 cm ruimte tussen de panetti. Dek het geheel af. Laat ca. 2 uur rijzen, de panetti worden dan schijven.
  3. Bestuif het werkblad royaal met bloem. Leg er met een spatel een van de deegschijven op. Druk het deeg met een vlakke hand vanuit het midden plat. Stop iets voor de rand om de zo karakteristieke Napolitaanse rand (= cornicione) te krijgen. Draai het deeg om en herhaal de beweging. Draai het deeg nogmaals om en herhaal de beweging.
  4. Vorm nu de pizzabodem (= disco) met de hand (gebruik geen deegroller, daarmee verlies je de rand). Houd de deegschijf met de buitenste kant van je handpalm tegen het werkblad gedrukt terwijl je met de andere hand het deeg zachtjes rekt. Draai het deeg een stukje tegen de klok in en herhaal de beweging. Herhaal een aantal keer tot je een ronde pizzabodem (ca. 32 cm doorsnede) hebt. Herhaal dit met de overige schijven.
  5. Verwarm de oven voor, zo hoog mogelijk (gebruik eventueel een pizzasteen). Bak de belegde pizza in de oven (tijd is afhankelijk van de temperatuur). Controleer regelmatig.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Pizza