Appelkruimel vlaai

Appelkruimel vlaai

Smulweb imageSmulweb

Dit recept voor appelkruimel vlaai is een echte klassieker uit de Nederlandse keuken en maak je helemaal zelf. De vlaai is gevuld met stukjes appel en een mengsel van suiker, kaneel en rozijnen. De kruimels van suiker en bloem geven de vlaai zijn kenmerkende structuur en maken het geheel compleet.

60 min bereiden

ontbijt

10 personen

voedingswaarde onbekend

(0)

Bereidingswijze

Zet in 4 stappen deze heerlijke Appelkruimel vlaai op tafel.

  1. Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op. Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, olie, suiker en het ei erbij. Schenk het gist/melk-mengsel erbij. Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken. Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij. Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek.
  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Meng de overige ingrediënten (behalve het paneermeel) door de appel. Kook de vulling even voor vlaai met zachte appelmoes, verwerk de vulling rauw voor vlaai met wat meer beet.
  3. Meng suiker en bloem in een kom en voeg de koude boter toe. Snijd de boter in het bloem/suikermengsel klein. Wrijf vervolgens met de vingers de boter in het suiker/bloemmengsel fijn. Blijf wrijven tot de ingrediënten helemaal gemengd zijn en als kruimels aan elkaar hangen.
  4. Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door. Rol het deeg uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaivorm bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter). Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen. Prik het deeg hier en daar in met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel overheen. Verdeel de appelvulling gelijkmatig over het deeg. Strooi de kruimels eroverheen zodat de vulling geheel bedekt is.
eet smakelijk

Meer zoals dit

Bakken