header

Pierogi zelf maken

Pierogi is een Pools recept voor gevulde hapjes op basis van ongerezen deeg. Waar je pierogi het beste mee kunt vullen? Dat hebben we even voor je uitgezocht. We laten je eerst zien hoe je het deeg maakt en daarna vind je twee soorten vulling, die beide maximaal 20 minuten duren om te bereiden. Eet smakelijk!

1. Pierogi deeg

Ingrediënten
  1. 600g zuivere bloem
  2. 2 eieren
  3. 1 snuf zout
  4. Warm water
Bereiding
  1. Het deeg maak je door alle ingrediënten samen te voegen tot er een mooi, zacht pastadeeg ontstaat. Rol het deeg uit en maak ruime rondjes met behulp van een beker of een kopje. Restanten kun je weer samenkneden, uitrollen en opnieuw uitsnijden met behulp van een beker of kopje.
  2. Breng vervolgens een pan met water aan de kook.
  3. Pak een rondje deeg en doe de vulling (zie hieronder) erin. Rondje dubbelvouwen tot een halve maan, lucht er goed uitlaten en de randjes heel goed dichtknijpen. Hij mag namelijk niet lekken, dan loopt het vol met water.
  4. Als het water kookt, laat je de pierogi in het water glijden. Ze zinken dan. Wanneer de pierogi voldoende gekookt zijn, beginnen ze te drijven. Schep ze vervolgens uit het water en laat even uitlekken.
image text

2. Vulling met aardappel en uitjes

Ingrediënten
  1. 3 grote kruimige aardappelen
  2. 250 gr Hüttenkäse
  3. 100 gram gebakken uitjes
  4. 1 eetlepel boter (gesmolten)
  5. 1 theelepel suiker
  6. 2 eigeel
  7. Snufje zout
  8. Peper naar smaak
Bereiding
  1. Aardappels schillen, koken en prakken met gesmolten boter, eigeel en suiker.
  2. Hüttenkäse en uitjes toevoegen en vervolgens erdoorheen prakken.
  3. Op smaak maken met peper en zout.
image text

3. Vulling met zuurkool en paddenstoelen

Ingrediënten
  1. 800 gram zuurkool (uitgelekt)
  2. 50 gr gedroogde paddenstoelen
  3. 100 gr champignons
  4. 1 ui
  5. 100 gr boter
  6. 3 eetl olie
  7. Peper en zout naar smaak
Bereiding
  1. Zuurkool bereiden en laten uitlekken. Champignon en ui grof fijn hakken. Al het bovenstaande mengen.
  2. Op smaak maken met peper en zout.
image text