Bereidingswijze
Zet in 5 stappen deze heerlijke Pommes des terre dauphinoises (de echte aardappel-and op tafel.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes. Leg ze in een pan en schenk er de melk over, tot de aardappels bijna onder water staan. Gebruik meer of minder melk als dat nodig is. Voeg het laurierblad en peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Breng alles op een matig vuur aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. De aardappels dienen een beetje zacht te zijn maar nog niet helemaal gaar.
- Vet een ovenschaal in met de boter. Verspreid de fijngesneden knoflook of knoflookpoeder over de bodem van de schaal. Schep de aardappels voorzichtig uit de pan in de ovenschaal. Gebruik bijvoorbeeld een schuimspaan. Je kunt de overgebleven melk verder op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Giet zoveel melk bij de aardappels in de ovenschaal dat ze net niet onder staan. Bestrijk de bovenste laag aardappelschijfjes met creme fraiche of slagroom.
- Zet de aardappelschijfjes ongeveer een uur in de oven, tot de melk is geabsorbeerd en de bovenkant een goudbruin laagje heeft gekregen.
- Garneer met dragon of peterselie. Serveer met geroosterd of gegrild vlees.