Kabeljauw met rode wijnsaus

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op de Graat
Foto: Anouk Van De Wal ©

Maak van je paasbrunch een feest met een gigantisch aanbod aan heerlijke recepten!

Maak van je paasbrunch een feest met een gigantisch aanbod aan heerlijke recepten!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 kabeljauw (ca.500g)
4 preiwitten
3 klontjes boter + enkele koude vlokjes voor de saus
3 sjalotjes, fijngesnipperd
1 dl rode wijn
100 g bloem
vers gemalen peper - zeezout - suiker
om te frituren: arachideolie

Bereiden:

Fileer de vis, haal het vel eraf en spoel onder koud stromend water.

Snijd 3 preiwitten in reepjes en stoof gaar in een klontje boter. Breng op smaak met peper, zout en suiker. Doe een tweede klontje boter in een andere kookpot en stoof de sjalot glazig. Kruid met peper en zout, doe de wijn erbij en kook in tot sausdikte. Klop de koude botervlokjes door de saus en zeef.

Verwarm de oven voor op 180°C. Kruid de bloem met peper en zout en haal de vis erdoor. Smelt de rest van de boter in een pan en bak de vis kort aan beide kanten. Zet de pan enkele minuten in de oven.

Verwarm de arachideolie tot 175°C. Snijd ondertussen het preiwit dat overblijft in fijne reepjes. Frituur de prei enkele seconden en laat uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

Schep de gestoofde prei op voorverwarmde borden en leg de vis erop. Werk af met de rode wijnsaus en gefrituurde prei.

Uit het boek "Tot op de graat"

Wij, de buren van de Noordzee, we zijn verwend. We hebben de lekkerste vis ter wereld zomaar voor het hengelen. Kabeljauw, wijting, zeeduivel of zonnevis. Stuk voor stuk juweeltjes. En zo horen we ze ook door onze handen te laten glijden, als iets heel kostbaars.

Dit is een boek vol portretten. Portretten van vissen met een wonderlijk levensverhaal. Hopelijk spreken ze tot jouw verbeelding. De recepten zijn zo basic mogelijk. Omdat de vissen zo volop tot hun recht komen, maar ook omdat Johan het geweldig zou vinden als thuiskoks er hun creativiteit verder op botvieren. Dan wordt dat lekkere eten op slag een overheerlijk feestmaal.

  • Titel: Tot op de graat
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-696-7
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Anouk Van De Wal
Lees meer over Tot op de graat

Inspiratie & blog