Redactie
Redactie Diner 8 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je zelf heel makkelijk (én snel!) misosoep

Ruim een jaar geleden schreven we een artikel over hoe je (instant) misosoep een extra kick kunt geven. Maar, wist je dat je misosoep ook heel gemakkelijk zelf kan maken?

Misosoep is een Japans gerecht dat wordt gemaakt van dashi en misopasta. Dashi is een bouillon op basis van het zeewier kombu en gefermenteerde tonijn, ofwel bonito.

De miso in de naam komt van de misopasta, wat meestal wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, maar ook kan bestaan uit bruine rijst, gerst en groenten. Daarbij heb je ook verschillen in sterkte, van rood tot wit tot geel.

Misosoep is dus eigenlijk een groot umami-feest. Daarbij kun je het garneren met tal van ingrediënten als andere soorten zeewier, tofu, paddenstoelen, bosui, taugé, maar ook aardappels, vis en vlees. Fijn is dat je de bouillon heel gemakkelijk en vooral erg snel kan maken.

De ingrediënten kun je tegenwoordig bij de betere supermarkten halen, maar om zeker te zijn van je zaak raden we je aan om toch een tripje naar de toko of Aziatische winkel te maken.

Zo maak je de dashi

Om de bouillon te maken giet je een halve liter water met een stuk kombu van ongeveer vijf centimeter in een pan. Breng het water aan de kook en verwijder de kombu.

Als je deze laat meekoken krijgt de bouillon een bittere smaak en glibberige structuur, en dat willen we niet hebben.

Voeg nu zeven à acht gram bonito toe aan het water en breng rustig aan de kook. Het water moet eerder sudderen dan koken. Draai na een minuut het vuur uit en laat nog vijf minuutjes trekken. Zeef de bouillon en voeg indien nodig extra water toe totdat je ongeveer een halve liter hebt.

Meng nu twee eetlepels misopasta (wij geven de voorkeur aan de sterke smaak van rode misopasta) met een kwart van de bouillon. Giet het mengsel bij de resterende bouillon en verwarm nog kort door.

En dan nu… de toppings!

Zo, de dashi is klaar en dus wordt het tijd voor het garneren. Hoewel we houden van less is more, gebruiken we stiekem altijd alles wat lekker vinden.

Denk bijvoorbeeld aan bosui, tofu en dunne plakjes shiitakes, maar ook taugé, witte rijst en gebakken uitjes (lekker knapperig).

Serveer de misosoep als lunch of voorgerecht, of samen met andere gerechten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.