Redactie
Redactie Koekjes 15 okt 2014
Leestijd: 3 minuten

Salted caramel chocolate chip koekjes met beurre noisette

Salted caramel, chocolate chips en beurre noisette: drie ingrediënten die niet alleen de heilige drie-eenheid der lekkernijen vormen, maar ook in deze waanzinnige koekjes van de blog First We Eat zitten. Dit wíl je proeven! 

Meng bloem en bakpoeder in een grote kom. Maak de beurre noisette door de boter te verwarmen in een pan op middelhoog vuur tot deze is gesmolten. Laat de boter nog even op staan en draai de pan af en toe boven het vuur, zodat de boter beweegt en niet te snel aanbrandt. Je kan ook roeren natuurlijk.

De boter zal nu lichtjes gaan verkleuren, haal hem van het vuur als hij mooi goudbruin is en heerlijk nootachtig ruikt.

Meng de beurre noisette in een grote kom met de suikers en het zout. Voeg wanneer je een egaal mengsel hebt het ei en eigeel toe en roer met een garde tot alles is opgenomen. Voeg het bloemmengsel toe en spatel dit er doorheen tot er een egaal deel ontstaat.

Hak de chocolade in stukken (ongeveer zo groot als op de foto hieronder) en roer door het deeg. Laat het deeg afgedekt in de koelkast ongeveer een uur rusten.

Smelt om de karamel te maken de boter en suiker in een pan. Voeg wanneer de boter gesmolten is de golden syrup en de gecondenseerde melk toe. Breng het mengsel aan de kook en laat daarna zachtjes pruttelen terwijl je constant roert. Ga met je spatel ook goed over de bodem zodat het niet aanbrandt.

Het mengsel zal nu iets verkleuren, het is klaar wanneer het mooi goudbruin is (ongeveer vijf tot tien minuten). Breng op smaak met wat zout en giet in een bakvorm die je hebt bekleed met aluminiumfolie. Sprenkel er nog wat zout over en laat afkoelen tot het is opgesteven, ongeveer één à twee uur.

Haal het deeg een half uurtje voordat je gaat bakken uit de koelkast. Verwarm je oven voor op 190 graden. Maak de koekjes door een grote eetlepel deeg te pakken en dit een beetje te kneden. Maak er een platte schijf van door met je handpalmen op elkaar te drukken. Leg in het midden van je koekje een theelepel karamel. Proef of je karamel zout genoeg is, bij mij was dat niet zo dus ik heb bij elk koekje nog een beetje zout op de karamel gedaan.

Vouw het koekje om de karamel heen en maak er met je handen een balletje van. Het kan zijn dat het deeg hierbij een beetje scheurt, dat is helemaal niet erg. Als je gewoon goed met je handen rolt wordt het een mooi glad balletje.

Leg de balletjes op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de balletjes zit. De koekjes worden nog een stuk groter. Ik heb de koekjes in twee keer moeten bakken omdat er maar negen tegelijk in de oven pasten. Bak de koekjes 9 tot 11 minuten, tot de randen hard worden maar de binnenkant nog een beetje zacht is.

Haal de koekjes uit de oven en laat ze even afkoelen (vijf minuten). Leg ze op een rek of schaal om verder af te koelen en bak de tweede helft van je koekjes. Laat deze ook iets afkoelen voordat je aanvalt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.