Redactie
Redactie Diner 25 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Freekehsalade met burrata van Karin Luiten

Karin Luiten, bekend van haar ‘zonder pakjes en zakjes’-boeken, heeft een heerlijk nieuw boek uitgebracht: De vrolijke tafel, met feestrecepten voor lekkere etentjes bij je thuis. Vandaag mogen wij een heerlijk recept uit dit boek op Culy publiceren: Karins freekehsalade met burrata.

Dit boek is Karins tiende kookboek in tien jaar tijd. Reden voor een feestje! De vrolijke tafel is een prachtige jubileumuitgave vol feestrecepten. Van een fruits de mer-plateau tot een kerstdiner en een zomerse picknick. Met dit boek wordt elk etentje een feest.

Karin: “Freekeh is weer eens wat anders dan couscous, bulgur of quinoa, maar bovenal echt lekker spul, met een licht nootachtige smaak en een flinke bite. Helemaal een fijne combi met mijn andere nieuwe liefde: burrata. Een romige, supersmeltendzachte soort mozzarella, steeds vaker ook bij ons te krijgen. Maar anders neem je gewone buffelmozzarella, of zachte geitenkaas of feta.”

Het recept

Oven voorverwarmen op 200 °C. Kook de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng meteen met een scheut olijfolie, een ferme kneep citroensap, zout en peper. Snij intussen de kerstomaatjes doormidden. Verschillende kleuren hoeft niet per se, maar is wel zo gezellig.

Je kunt de tomaten zo laten, maar lekkerder is een mix van half verse tomaten, half geroosterde, dat maakt het net even wat spannender. Zo gepiept: verdeel de helft van de gehalveerde tomaatjes over een met bakpapier beklede bakplaat, hussel om met wat olie, zout en peper en rooster 15 minuten in de hete oven.

Snij de boontjes in stukjes, blancheer in kokend water met zout beetgaar in ± 5 minuten. Spoel af met ijskoud water, dan blijven ze mooi groen, en laat uitlekken. Hak de peterselie en munt fijn.

Meng tomaten, boontjes en verse kruiden door de freekeh. Doe op een schaal. Scheur de burrata in stukken, verdeel erover en maal er wat zout en peper over. Giet nog een straaltje olijfolie over de hele salade.

Tip met vlees: bak 100 gram pancetta in plakjes tussen dubbele vellen keukenpapier in de magnetron tot knapperig, verkruimel en strooi erover.

zomerse brunch
Harold Pereira

Het boek ligt nu in de boekwinkels en is tevens online te bestellen voor € 24,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.