Redactie
Redactie Dessertrecepten 18 feb 2012
Leestijd: 3 minuten

Brownie met karamel en pinda’s

Een heerlijk indulging recept van Caroline: een brownie met karamel en pinda’s

Verwarm je oven voor op 175 graden. Vet een springvorm met een doorsnee van 20 centimeter in en beleg de bodem met bakpapier. Verdeel wat bloem op de zijkanten en schud het teveel eruit. Meng de bloem, het zout en de baking soda met elkaar. Smelt de chocolade en de roomboter zachtjes au bain-marie en roer af en toe. (niet te warm laten worden).

Klop in een grote schaal de suikers en de eieren met een garde tot het goed gemengd is. Roer de corn syrup erdoor en daarna het vanille extract. Giet dan de gesmolten chocolade met de boter erbij en roer tot alles goed is opgenomen. Roer er de droge ingrediënten door. Roer niet te lang, alles moet net gemengd zijn. Als het goed is heb je nu een dik, glimmend mengsel. Giet het deeg in de springvorm en schud de springvorm, zodat de lucht verdwijnt.

Zet de taart in de oven en bak 40 – 45 minuten, controleer met een satéprikker of de taart gaar is. (let goed op, bij mij had de taart iets korter in de oven gekund, het moet nog een beetje smeuïg van binnen zijn, zoals brownies zijn).

Haal de taart uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Ga dan met een mes langs de rand en verwijder de zijkant van de springvorm. De cake is tijdens het bakken gerezen en zakt in het midden een beetje in als hij afkoelt, maak je geen zorgen, dit is helemaal niet erg. Laat de taart op kamertemperatuur helemaal afkoelen. Als de taart helemaal afgekoeld is, verwijder je de bodem van de springvorm. Was en droog de springvorm en doe de taart er weer in.

Voor de topping:

Doe de suiker, water en corn syrup in een pan, en roer totdat alles goed gemengd is. Zet dan de pan op middelhoog vuur. Verwarm zonder te roeren tot de karamel amberkleurig wordt, dit duurt 5 – 10 minuten. Verlaag de temperatuur en voeg de slagroom en de boter toe (kijk uit de karamel kan spetteren). Roer als het niet meer spettert de karamel met een garde tot een egale saus. Doe de pinda’s erbij en giet de massa in een hittebestendige kom.

Je hebt waarschijnlijk meer karamel dan je nodig hebt, maar houd je aan deze hoeveelheden (anders worden de pinda’s niet goed bedekt met karamel). Haal de pinda’s met een lepel uit de karamel en verdeel ze over de taart. Lepel daarna nog wat karamel over de pinda’s zodat ze goed bedekt zijn. Je krijgt een laag van ongeveer een halve centimeter.

Laat de laag zeker 20 minuten op kamertemperatuur hard worden voordat je de taart aansnijdt. Ga met een mes tussen de rand van de springvorm en de taart en verwijder de springvorm, als dit moeilijk gaat, kun je met een föhn warme lucht langs de buitenkant blazen.

Tip: Bewaar de rest van de karamel op kamertemperatuur en maak er een karamelsaus van (je hebt waarschijnlijk nog ongeveer 125 ml karamel over). Verwarm de karamel au bain-marie. Verwarm in een andere pan ongeveer 250 milliliter slagroom en voeg als de room bijna kookt de warme karamel toe. Roer goed en laat ongeveer drie minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en giet de saus in een schoon potje. Laat de saus afkoelen op kamertemperatuur en bewaar dan in de koelkast. Verwarm de karamelsaus iets als je het over ijs serveert.

Brownie_1201_29_01Brownie_1201_29_03

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.